10 Mart 2015 Salı

Şeytan, Melek ve Komünist - Nedim Gürsel

Nazım Hikmet biyografisi yazmış bir biyografi yazarının ağzından dinliyoruz hikayeyi. Berlinde Nazım Hikmet in arkadaşı olduğunu söyleyen Ali Albayrak adında bir adamın anlattıklarını aktarıyor.
Nazım Hikmet herkesçe bilinen gerçek bir karakter. Ali Albayrak adındaki karakter ise belirsiz. O ve anlattıkları gerçek mi kurgu mu? Belirsiz gibi duruyor. Bir roman mı okuyorsun biyografi mi okuyorsun belirsizleşiyor. Ve bu da can sıkıcı. Mühendisliğin etkisi midir bilmiyorum belirsizliği sevmiyorum. Sınırları, çerçevesi açık ve net olsun isterim.
O karakter ve anlattıkları gerçek ise bunu romanda aktarmak hiç doğru gelmiyor bana. Adamın ismini ve ajan olarak tuttuğu raporları içeren bir belgesel kitap yazmak daha dürüstçe olurdu.
Nedim Gürsel sevdiğim bir yazar. Gerek röportajlarında gerekse kitaplarında kendini gösteren düşünceleri ile büyük oranda hemfikirim.
Nazım Hikmet in arkadaşı olduğunu söyleyen Ali Albayrak adında birisi, o zamanlar Doğu Almanya nın istihbarat örgütü Stasi adına çalışan bir ajan. Nazım Hikmet i sürekli izleyerek hakkında raporlar tutuyor. Kendi ifadesi ile Nazım Hikmet sayesinde komünist düşünceyi benimsediği halde onun hakkında pek çok karalama, suçlama içeren olumsuz görüşler yazıyor raporlarına. Komünizme yeterince hizmet etmediğini, başına buyruk davrandığını, partiye, parti yöneticilerine yeterince itaatkar davranmadığı gibi pek çok olumsuz görüşler yazıyor hakkında. Bu yazdığı raporları Nazım Hikmet biyografisi yazmış yazara (roman karakteri) veriyor. Yazar da bunları biz okurlarla paylaşıyor.
Şiir ile pek aram olmadığı halde Nazım Hikmet şiirlerini okuduğum veya duyduğum anda hemen sarıp sarmalıyor. İnsanın ruhuna hemen dokunan müthiş bir büyüsü var.
………………
Okudukça içime doğanlar ;
Hitler ve arkadaşlarının toplantılar yaptığı Berlin deki köşkten de söz ediliyor kitapta. Nasyonal Sosyalist Parti üyesi bakan, müsteşar, hukuk doktorası yapmış hukukçu düzeyindeki insanlardan oluşan bir topluluk bu köşkte toplanarak tarihin en korkunç soykırımlarından biri olan Yahudi soykırımını nasıl yapacaklarını görüşüyorlar. Ve kararlar alıp daha sonra acımasızca uyguluyorlar. Bu toplantılarda Bethoven in sonatlarını dinliyorlarmış.
İlginç olan şu, bu kararları alıp uygulamaya koyanlar, hem eğitimli, hem sanatsever, hem sosyalist.
Bu bana çok ilginç geliyor. Kafamızdaki ezber düşünceleri sorgulamamız gerektiğini gösteriyor. Salt eğitimli olmak, sanatsever olmak veya sosyalist olmak insanı iyi bir insan yapmaya yetmiyor demek ki. Tarih boyunca diktatör liderlere yandaşlık yapan, yalakalık yapan, onların saltanatını sürdürmelerine büyük katkılarda bulunan pek çok yazar, sanatçı olagelmiştir.
Vicdandan merhametten iyilikten nasıl bu kadar uzak olabiliyor bu insanlar, anlamakta güçlük çekiyorum bazan.   
Geçenlerde gazetede okuduğum bir haberi de paylaşmak istiyorum sizlerle.   Moda dünyasının ünlü isimlerinden Lagerfeld adında birisi, defilelerinde gerçek hayvan kürkleri kullandığı için kendisini eleştiren PETA ya kızmış. ve kürkleri için hayvanların acımasızca öldürülmelerini şöyle savunmuş ;
"Kürk endüstrisini bitirirseniz avcılıktan para kazananlar nasıl geçinecek? Kuzeyde samur avlayan avcıların yapacak başka işleri yok, çünkü orada yapacak başka herhangi bir iş kolu daha yok!”
Şimdi bu adam evinde evcil hayvan da besliyor. İşte evinde evcil hayvan beslemek te insanı iyi bir insan yapmaya yetmiyor göründüğü gibi. Vicdandan uzak vahşi bir zihniyet taşımaya devam edebiliyor.

 Altı Çizilenler ;








10 yorum:

  1. Şu mühendislik kafamız var ya arkadaşım :))) Ah diyorum bazen bu kadar net ve kestirmeci olmamın sebebi o mu, en olmadık mevzularda:)))

    Canım sıkkınken böyle blog dostların yazılarını okumak da ne iyi geliyor. Dur ben birkaç dosta daha uğrayayım:) Sevgiler selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Narda ! hiç söyleme valla.. :) net ve kestirmeci.. :)
      bir raporu incelerken bütün sayfaları hızlıca atlayıp sonuç ve öneriler kısmına geçiyoruz hemen. :)
      biraz daha oturaydın iyiydi. erken kalktınız ama.. :)
      Sevgiler selamlar...

      Sil
  2. Kitabı çok merak etmedim ama ''Salt eğitimli olmak, sanatsever olmak veya sosyalist olmak insanı iyi bir insan yapmaya yetmiyor'' gibi yorumlar ve Lagerfeld hakkında yazdıklarını beğendim. Bu tip insanları anlamak mümkün değil bizim için :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ Sevda ! Ben de beğenmene sevindim.. :) teşekkürler..

      Sil
  3. Can'larınızdan olduğumu zannediyordum. Heyhat!.meğer ne kadar yanılmışım. Şaka bir yana gerçekten şaşırdım. Neyse, geç olsun da güç olmasın. Dünya aslında mühendislik harikası ve siz bunu benden iyi bilirsiniz. Hayatı sizin daha iyi anlayabileceğinizi zannediyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Listede bulunmasanız da "can" larımdansınız Rabia hanım ! :) sizinle "can" olmak onur verir.
      esteğfurullah.:) mühendislik hayatı daha iyi anlamayı sağlar mı emin değilim. dünya evet mühendislik harikası gerçekten.. ama dünyaya bir sanatçı /müzisyen ruhu ile bakmayı daha çok isterdim galiba.. :)
      selamlar....

      Sil
  4. Tnx for sharing this post, my friend... it' s always a pleasure to read your inspiring thoughts!!!
    (And thanks for your lovely comment too!)
    Kisses, Paola.

    expressyourself

    My Facebook

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ Paola! Thanks for your great comment, my friend. .
      Kisses, Shirin

      Sil
  5. I wish you a lovely spring, my friend!!!
    Kisses, Paola.

    Expressyourself

    My Facebook

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Also I wish you a great spring, friend Paola!!
      Kisses...

      Sil

Güzel yorumlarınız için Teşekkürler. .