16 Kasım 2012 Cuma

Murathan Mungan' ın Seçtikleriyle Bir Dersim Hikayesi


Sevgili Murathan Mungan, günümüz Türkçe edebiyatın önde gelen isimlerinden 23 yazardan Bir Dersim Hikayesi yazmalarını istemiş. Yazarlar da birer hikaye ile cevap vermişler. Yazarlar :
Ahmet Büke, Yalçın Tosun, Ayhan Geçgin, Cemil Kavukçu, Behçet Çelik, Ayfer Tunç, Burhan Sönmez, Hatice Meryem, Şule Gürbüz, Hakan Günday, Ayşegül Çelik, Haydar Karataş, Murat Yalçın, Karin Karakaşlı, Murat Uyurkulak, Gaye Boralıoğlu, Sema Kaygusuz, Yavuz Ekinci, Seray Şahiner, Murat Özyaşar, Jaklin Çelik, Gönül Kıvılcım ve Barış Bıçakçı.


Siyasal tartışmalara da konu olan çok acı bir olayı işliyor..
Kitabı okurken zaman zaman gözyaşlarımı tutmakta çok zorlandım. Sevgili Murathan Mungan’ın dediği gibi kin tazelemek için değil asla, hafıza tazelemek, acımasız zihniyetlerin karanlık dünyasını ortaya sermek için yazıldı bu kitap.
Sevgili Rakel Dink’ in de dediği gibi, “Bir bebekten katil yaratan karanlığı sorgulamalıyız”
Kitapla ilgili sözü sevgili Murathan Mungan’a bırakayım ;

“Resmi tarih hegemonyasının, dilinin, söyleminin, red ve inkâr politikalarının, geniş kesimlerin gerçekleri bilme, öğrenme tutkusu, adalet arayışı ve vicdani gereklilikler karşısında gün günden zayıf düştüğü bir dönemden geçiyoruz.

Anadolu, kanlı sahne. Onca uygarlığın kurulduğu, dağıldığı, el değiştirdiği; onca dilin, dinin, inancın, kültürün yaşadığı, çatıştığı, iç içe geçtiği zorlu bir coğrafya burası. Ve her geçen gün biraz daha öğreniyoruz bu topraklarda her inkârın ardında yakın ya da uzak tarihli bir toplu mezarın yattığını... Toprağa yalnızca ölülerin değil, hakikatlerin, dillerin, kültürlerin, kelimelerin gömüldüğünü...

Zaman'la kabaran toprak yalnızca ölüleri, kemikleri değil hakikatleri de geri verir. Zaman'ın rüzgârı estikçe toprağın altına gömülen ne varsa yavaş yavaş çıkmaya başlar ortaya.

Tarih ve araştırma kitapları, belgeler, incelemeler bazı okurların ilgisini çekmeyebilir, kimileri özellikle uzak kalmayı isteyebilir, okunanlar çabuk unutulabilir. Oysa hikâyelerdir akılda kalan. Anlar, durumlar, sözler, sahneler, kişiler kalır. Bu seçkinin bir amacı da tarihi edebiyatla güncellemek... Hayatları ellerinden alınmışlara hayat kazandırmak.

İyi edebiyat "özcü" değildir. Olguları öze, töze bağlamaz. Olup bitenler için bir ırkı, bir ulusu, bir halkı suçlamaz. Süreci belgeleyip anlamlandırır. Onun özü insani olandır. Bu nedenle elinizdeki kitabın bir edebiyat yapıtı olduğu unutulmamalıdır. Edebiyat kin tazelemek için değil, hafıza tazelemek için yapılır. İyi edebiyat insanlara gerçekleri algılama, hakikatleri üstlenme, sorumluluk alma, gerçeğe dayanma gücü kazandırmak ister. Kırımları, kıyımları, katliamları halklar yapmaz, zihniyetler yapar. Barbar olan iktidarlar ve onun kurumlarıdır. Sosyolojik kumaşı amaçlarını gerçekleştirmek için devletin ideolojik aygıtlarıyla dokumak, "iktidar olmanın" politikasıdır. Bu nedenle mücadele edilmesi gereken halklar, uluslar değil, zihniyetlerdir. İyi edebiyat bunu bilir, bunu gösterir. / Murathan Mungan

Arka kapaktan :

"Onca uygarlığın kurulduğu, dağıldığı, el değiştirdiği; onca dilin, dinin, inancın, kültürün yaşadığı, çatıştığı, iç içe geçtiği zorlu bir coğrafya burası. Ve her geçen gün biraz daha öğreniyoruz bu topraklarda her inkârın ardında yakın ya da uzak tarihli bir toplu mezarın yattığını... Toprağa yalnızca ölülerin değil, hakikatlerin, dillerin, kültürlerin, kelimelerin gömüldüğünü...

"Kendisi farkında olsun ya da olmasın bu ülkede herkesin bir Dersim hikâyesi vardır. İlle de içinde olmaları gerekmez. Bazen bir ucunun kendisine değdiğini bile bilmeden yaşayıp gitmişlerdir. Ben de bu kitap için yazarlardan bunu istedim: Bir Dersim hikâyesi anlatmalarını..." —Murathan Mungan

6 yorum:

  1. Üslubunu yakalayamadığım,tanıyamadığım ama bende olumlu izlerinin bıraktığını sezdiğim bir yazardır murathan mungan.Bu kitabı mutlaka satın alıp öyle okumak istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Şükriye! sevdiğim halde kitaplarını okuyamadığım yazarlardan biriydi murathan mungan..senin de seveceğini tahmin ediyorum. :) gerçekten hem iyi bir edebiyatçı, hem iyi bir insan..bu kitapta kendisi pek yok ama. sözü daha çok diğer yazarlara bırakmış.

      Sil
  2. hımm kollektif olması da bir o kadar güzel.Ben de Kadından Kentler dışında pek kitabını okuyamamıştım.Önerine dikkatle önem veriyorum,düşüncelerimiz ve onun hakkındaki intibamız örtüşüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevindim yazdıklarına.. ne güzel..teşekkürler..

      Sil
  3. aaa bilmiyodum. çok iyi yazarlar var içinde. okuyim.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Deep !hımm şaşırdım valla.:) sanki yeryüzünde yayınlanan bütün kitapların filmlerin bilgisine sahipmişsin gibi geliyor.:)
      tarihin kara sayfalarından iç acıtıcı bir olayı anlatıyor.

      Sil

Güzel yorumlarınız için Teşekkürler. .