2 Mayıs 2023 Salı

yörünge – tess gerritsen

 
NASA, uzaya yolculuk, uzay istasyonu, uydular, uzayda yaşam, asronotlar, biyolojik savaş, bilimsel çalışmalar, müthiş bir aşk hikayesi, ABD devletini yönetenlerin insan yaşamını hiçe sayan acımasızlıkları v.s üzerine düşündüren heyecan verici, sürükleyici bir gerilim, bilim kurgu roman.

Yaşam formları, virüsler, biyolojik savaş, pandemi v.s. Okurken insan şüpheye düşüyor. Bunlar bilim kurgu mu yoksa gerçek mi acaba. Bazan resmen açıklanamayan olaylar, bilim kurgu kisvesi altında mı anlatılıyor acaba diye düşünmeden edemedim.  

Tess Gerritsen’ den okuduğum ilk kitap. Google da yaptığım kısa bir taramaya göre çok satan yazarlardan imiş. 1953 doğumlu, Çin asıllı Amerikalı imiş. Antropoloji ve tıp eğitimi almış. Tıp doktoru olarak başladığı iş yaşamını kısa bir süre sonra bırakarak yazarlık yapmaya karar vermiş. Pek çok polisiye gerilim kitap yazmış. Yazdığı 'Rizzoli and Isles' adlı kitap serisi halen devam eden "Rizzoli and Isles" dizisine de öncelik etmiş.

Karakterler ;

Dr Emma Watson – astronot, Jack’ın karısı, istasyon doktoru

Dr Jack McCallum – tıp doktoru, eski astronot

Debbie Haning – hastanede yatıyor

Bill Haning – astronot, Debbie’nin kocası

Helen Koening

Sullivan Obie – Gordon Obie

“ yörünge çalışma birimi” – görevleri NASA’nın uzaydaki eserlerinin bakımını yapmak

Kitaptan ;

Panspermia, yani evrende hayatın olduğuna ve yayıldığına dair teori bir spekülasyondan ibaret değildi artık. Yalnızca bu mavi noktada, bu önemsiz güneş sisteminde hayat olduğuna inanmak, eskilerin güneşin ve yıldızların dünyanın etrafında döndüğüne olan inançları kadar saçma görünüyordu.

Yaşamın var olması için gerekli tek şart karbon bazlı bileşiklerin ve suyun olmasıydı sadece. Ve ikisi de evrende bolca bulunuyordu. Ki bu da ister ilkel ister ileri olsun, hayatın da evrende bolca bulunabileceğini gösteriyordu.  ( Sf- 476 )


Künye ;

Kitabın Adı :  Yörünge
Yazar :            Tess Gerritsen
Yayınevi :       Martı Yayınları
Orjinal adı :    Gravity
Çevirmen :      Cumhur Mısırlıoğlu
Sayfa Sayısı : 512

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Güzel yorumlarınız için Teşekkürler. .