12 Aralık 2013 Perşembe

SPOR VE SAĞLIKLI BESLENME İLE DAHA MUTLUYUM

Sui'nin zayıflama ve spor ile ilgili yazdığı yazılara yorum yazınca bunlarla ilgili deneyimlerimi yazmam konusunda beni teşvik etti. Tavsiyesine uyup yazıyorum. :)

Yaklaşık 2 yıl önce 2011 yılı ekim ayında kendimi çok mutsuz hissettiğim bir anda okuduğum bir yazı çok etkiledi beni. Bu yazıyı blogumda paylaşmıştım.  

“Hayatinizda değişiklikler yaratmak icin en guzel yol ne biliyor musunuz? Bir kerede bir küçük pozitif degisiklik yapmayı bir alıskanlık haline getirmek. Büyük değişikliklere niyet edip onlara takılı kalmanın yerine, “bir küçük pozitif degişiklik” kavramı çok iyi çalışıyor."

Yazının devamı ; tık tık

Yaşamımla ilgili uygulayamadığım bazı kararları bir başka bahara erteleyip yapabileceğim değişiklikler üzerinde yoğunlaşmaya karar verdim.

Günde 4-5 adet sigara içiyordum. İdeal kilomdan 16 kilo fazlam vardı.
Hem göbek nedeniyle vücudun çirkinleşmesi, hem de içtiğim sigaralar mutsuzluğumu daha da artırıyordu. En azından bunları değiştirebilirdim. Şimdi geriye bakınca başarmanın mutluluğunu hissediyorum. İstediğim zaman yaşamımı değiştirebiliyorum özgüveni oldukça gelişti. Hem de 40 lı yaşlara girdiğim halde.. :)

Sigara eşittir kötü koku, boğaz ağrısı, bedeni zehirlemesi, çocuklara kötü örnek olması, artı üstüne bi de boşuna masraf..

Spor sayesinde hem zayıflayacağım hem de daha sıkı, daha güzel bir vücuda kavuşmuş olacağım. Egzersizlerle salgılanan mutluluk hormonları sayesinde daha mutlu olacağım..

Beyin bunlara iyice inanınca gerisi çok kolay oluyor. Bunları bir kenara yazdım. Okudukça motivasyonum arttı. Gerisi artık kolay oluyor. 

En önemlisi beyin aşaması. Beyinde halletmek işin büyük kısmını çözüyor. Bir yerde okumuştum. Hatırladığım kadarıyla, “En zor olan şey ne yapacağına karar vermektir. Gerisi kolay.” 
Kararlı bir şekilde yola çıkınca gerçekten bütün evren yardım ediyor. Bunu hissettim. 
Nasıl spor yapmalı, ne zaman yapmalı, sağlıklı beslenmek için neler tüketmeli v.s gibi yazılar karşına çıkıyor ve yararlanıyorsun. Osman Müftüoğlunun, Mehmet Öz'ün v.b gibi yazılardan çok yararlandım. 

İlk olarak, beni mutsuz eden sigarayı hayatımdan çıkardım.

Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirdim.

Kola ve diğer gazlı içecekleri tamamen kestim.

Ekmeği oldukça azalttım. Tatlı yemeyi çok azalttım. Akşam yemeklerinden sonra meyve ve kuruyemişleri kestim. Arada bazan kaçamaklar hariç.. :)

Spor salonuna yazıldım. Birkaç ay devam ettikten sonra bıraktım. Salona gitmek bir süre sonra külfet gibi gelmeye başladı. O yüzden evde spor yapmaya başladım. Çok daha pratik ve daha sürdürülebilir oluyor. Hazırlık gerekmiyor. Çok daha rahat kıyafetler, duş, v.s pek çok avantajları var.

İlk önceleri bazan sıkıcı, bazan tatsız gelse de bir süre sonra sporsuz yapamaz hale geliyorsun. Şimdi birkaç gün spor yapmasam bir boşluk oluyor sanki. Spor yapmayı özlüyorum.

Bu alışkanlığı da oturttum artık. Akşam uyumadan önce 30 -45 dk arası egzersizlerimi yapıyorum. Genelde haftada 3-4 gün yapıyorum. Uzun süre spordan uzak bir yaşam sürdüğüm için hafif egzersizler yapıyorum. Vücut, zaten zamanla açılıyor esnekleşiyor.. önceleri hiç yapamadığım veya çok az yapabildiğim egzersizleri şimdi çok daha rahat yapabiliyorum.

Hızlı kilo vermeyi hedeflemedim. Sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmeyi hedefledim. Bunlar gerçekleşince 1 yıl sonra 8 kilo vermiş oldum. Diyet, rejim gibi geçici çözümlerle uğraşmadım.

Daha ideal kiloma kavuşmadım. Ama o yolda ilerliyorum yavaş yavaş..

Daha diri daha zinde bir vücuda kavuştum.

Eskisine göre kendimi daha hafiflemiş ve çok daha mutlu hissediyorum.

Umarım sizler de hayatınızda istediğiniz değişiklikleri gerçekleştirirsiniz. Sevgiler…

Bunlar da uyguladığım egzersizler ;
15 dakika kadar ; Mehmet Öz'ün 15 dakikalık ofis egzersizi

15 dakika kadar ;
Göbeği eriten egzersizler!



15 dakika kadar ; 3 kg dambıllarla hafif ağırlık çalışması

18 yorum:

  1. Tebrik ederim ben de :) Hem bu güzel yazı için hem de kararlı tavrınız için spor konusunda. İşte benim gibi spora yeni başlayanların duymak istediği tam olarak buydu :) Bu yazıların devamı gelmeli diye düşünmekteyim. Ne güzel bir tespit, gerçekten de insan daha mutlu hissediyor ve dinç oluyor spor yapınca :) İnşallah ben de bu kararlı tavrı yakalar ve sürdürüm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Sui ! Teşekkür ederim..
      elbette sürdürürsünüz..takipteyiz artık.. mecbur sürdüreceksiniz.. :))
      ilk zamanlar biraz sıkıcı olsa da zamanla oturtursunuz umarım..
      strese, can sıkıntısına da sigaradan çok daha iyi geliyor..:)

      Sil
  2. senin için çokkkkk mutlu oldum!

    önce mutsuzluğunu fark etmen, derinine inip sorgulaman, çözümlere yönelip kendini hazırlaman.
    aldığın kararları bir bir uygulaman..hepsini okurken gurur duydum seninle!

    ve birdenbire çok büyük değişimler hedeflememen de çok güzel. senin de yazığın gibi, minik değişiklikler hedeflenirse başarmak çok daha kolay. her şeyi birden çözmeye çalışmak insanı düşünce olarak bile yoruyor. çok insan var hayatımda her şey hemen olsun isteyen. sonuç: 3. gün bozulan diyet, 1. ay sonunda yakılan spor üyeliği vs.

    yani özetle: tebrikler arkadaşım :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ Muzuu ! nasıl mutlu oldum... çok teşekkürler canım, güzel yorumun için..
      bu güzel yorumun bütün günümün mutlu geçmesini garantiledi.. :)
      küçük mutlulukların farkında olmayı hissettiren tatlı yazıların da bana küçük mutluluklar yaşatıyor.. :)

      Sil
  3. spor yapınca gerçekten daha dinç ve mutlu hissediyor insan. Bu ilginç gelmiştir bana; mutlu hissediyorsun düpedüz. :)

    YanıtlaSil
  4. Really interesting.... Tnx for sharing!!!!!!
    Happy friday!!!

    YanıtlaSil
  5. Yürekten alkış geliyor!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @ Sinem ! :) Teşekkürler...

      Sil
    2. Ama nerde yeni yazı :(

      Sil
    3. bir haftdaır hastayım. faranjit. yerlere serdi beni. ancak izleyebiliyorum.. :)

      Sil
  6. gıpta edilesi ,gerçekten !:)yazarken ,düşünürken kolay da bazen uygulamaya geçmek o kadar kolay olmuyor.Gerçekten tebrik ediyorum seni,tüm yüreğimle:-))ben de hep spora başlamak istiyorum.şu an da hareket konusundaki tek alışkanlığım-dediğin gibi yapmazam huzursuz oluyorum-müzikle birlikte zıplamak,dans etmek (ve biliyor musun sadece onla bile vücudumun esnekleştiğini düşünüyorum ben)
    harika,böyle devam etmeni diliyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Şükran ! Teşekkür ederim.. :)
      dans ta harika bir spordur. ne güzel..

      Sil
  7. iradenizi ve basarinizi tebrik ederim :)

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız için Teşekkürler. .